Învaţă să oferi respect pentru a primi respect

Ştiu că suntem învăţaţi de mici să oferim respect, să fim respectuoşi cu toţi oamenii din jurul nostru, de la apropiaţi, la vârstnici, şi toţi cei care ne înconjoară.

Dar ce facem atunci când nu simţim să oferim respect? Când simţim că cineva nu îl merită?

Întotdeauna am considerat că respectul se câştigă, pentru a respecta pe cineva trebuie să îţi demonstreze că merită asta şi acelaşi lucru rămâne valabil pentru fiecare dintre noi. Nu poţi să te aştepţi să câştigi respectul celor din jurul tău atât timp cât tu nu îl meriţi.

Ne consumăm şi suferim atunci când nu ne este respectată munca, când nu ne sunt respectate valorile, viaţa, familia şi tot ce trăim zi cu zi, dar înainte de a blama pentru asta trebuie să ne uităm atent şi să observăm dacă noi respectăm tot ce avem în jur.

Nu trebuie să uităm nicio clipă că viaţa este roata care se învârte perfect mereu. Întotdeauna culegem roadele acţiunilor noastre. Dacă noi nu oferim respect celor din jur, societăţii, mediului, vieţii sub orice formă, către noi nu se poate întoarce decât ceea ce detestăm şi anume lipsa de respect.

Ne uităm sideraţi când vedem un domn care nu îşi cedează locul pe scaun, sau atunci când salutăm şi nu ne este întors salutul, sau atunci când facem un bine cât de mic şi nu primim nici măcar uzualul “multumesc”. Şi totuşi ce ne rămâne de făcut?

Nu ne rămâne altceva de făcut decât să oferim prin puterea exemplului nostru definiţia respectului. Societatea pe care o visăm stă ascunsă în fiecare dintre noi.

Noi putem fi un exemplu prin valorile pe care le cultivăm singuri, valori pe care nu le învaţă nicio şcoală, valori pe care le luăm din sufletul nostru şi din ceea ce simţim.

Până la urmă ce înseamnă respectul? Respectul înseamnă iubire pentru toate formele de viaţă şi empatie faţă de ce ne înconjoară.

De fiecare dată când simţi că nu oferi respect trebuie să te gândeşti atent şi să realizezi că nu te respecţi pe tine în primul rând.

Am învăţat de-a lungul timpului că dacă nu ai ceva frumos de spus sau constructiv mai bine nu mai spui. Răutatea merge mână în mână cu lipsa de respect şi nu te ajută cu nimic nici pe tine nici pe societatea în care trăieşti.

Respectul este acea bijuterie simplă pe care trebuie să o porţi mereu cu simplitate şi naturaleţe iar ea te va face mereu un om mult mai frumos.